2012. szeptember 19., szerda

Rágod a körmöd? Még semmi nincs veszve!


Sokan közülünk küzd meg nap mint nap azzal a rossz szokással, hogy rágja a körmeit. A szakemberek ezt a pillanatnyi idegállapot levezetésével magyarázzák, amely vagy szorongás esetén, vagy akár unalomból is felléphet.




A legtöbb körmét rágó személynek fel sem tűnik, hogy valójában a körmét rágja, a gyakran megismétlődő folyamat pedig helyileg gyulladást, bepirosodást vagy még fertőzést is okozhat, anélkül, hogy észrevennénk.

Nem beszélve arról, hogy a lerágott köröm látványa mennyire visszataszító, ez a rossz szokás egészségügyi problémákat is eredményezhet azáltal, hogy számos bacilus kerül be a szájüregbe, onnan pedig a szervezetbe. Továbbá a fogsor eltorzulását is okozhatja, és persze, esetenként, a vadító ujjbegyi fájdalmat.

Tudományosan is bizonyított tény, hogy a gyerekek és a fiatalok körében az első számú rossz szokás a körömrágás, amelyet az egyén 30 éves kora táján nő el. Léteznek azonban olyan tippek, jótanácsok, amelyek által leszokható, enyhíthető a körömrágás, ugyanakkor megmenthető úgy a köröm, mint a szervezetünk egészsége. Íme a lista:

1. Kellemetlen ízű körömlakk – amennyiben a körmeid kellemetlen ízű lakkal feded be, talán eszedbe jut a dolog, még mielőtt belekóstolnál, így idővel leszoksz a „szenvedélyről”. Abban az esetben, ha nem szeretnél ilyent használni, próbából megteszi a közönséges körömlakk is, illetve az átlátszó körömápoló.

2. Alternatív megoldások – a jóga, légzésgyakorlatok vagy egy stresszoldó labda szorongatása talán mind jó ötlet lehet a feszült hangulat oldására, ezáltal pedig a körömrágásra való hajlam enyhítésére.

3. Kaucsuk csík – használj kaucsukból készített szalagot a csuklódon, ha úgy érzed, rádtör a körömrágási hullám. Emlékeztetőként, ez segíteni fog neked abban, hogy tudatosuljon benned az inger, ezáltal abbahagyod a szokást még mielőtt elkezdenéd.

4. A körmök kinézete – vigyázz mindig arra, hogy a körmeid legyenek rövidre vágva, és azok ápolására is fektess nagy hangsúlyt. Talán a szép, egészséges körmök látványa elég erős motiváció lesz számodra, hogy végre felhagyj a körömrágással.

5. Meleg víz sóval – ha a körmeid növése leállt, áztasd meg őket meleg vízben, amelybe előbb sót oldottál fel. Ez az oldat serkenteni fogja azok növekedését.

6. B-vitamin – a B-vitamint tartalmazó élelmek és étrendkiegészítők erősítik a körmöket.

7. Mandulaolaj – a langyos olaj általában segít a körmök hidratálásában és megerősödésében. Erre ideális a mandulaolaj.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése