2012. május 9., szerda

Az írástól a könyvnyomtatásig

Nagyon hosszú út vezetett odáig, ahol ma tart a világ. Szinte el sem tudjuk képzelni, hogy azok a dolgok, amelyek ma már teljesen természetesek, és amelyek a mindennapjaink részei, valaha ismeretlenek voltak az emberiség számára. Az egyik ilyen dolog az írás és a könyvnyomtatás.


Hogyan alakult ki az írás?

Az emberiség számára talán az egyik legfontosabb dolog volt - persze a rengeteg más szintén nagyon jelentős dolog mellett - az írás kialakulása. E nélkül talán nem is ismernénk történelmünket, nem fejlődtek volna a tudományok. A kőkorban, amikor még egyáltalán nem ismerték a papírt, az emberek a sziklák falaira rajzoltak. Eleinte csak egyszerűbb jelek szerepeltek rajtuk, később azonban már komoly vadászjeleneteket, állatokat és isteneket ábrázoltak. Egy valóságos szimbólumrendszer alakult ki, ahol az egyes képek mindig szimbolizáltak valamit. Ezeket a jeleket később agyagba karcolták, amit utána kiszárítottak, s ezt az írást hívták ékírásnak.

ÉKÍRÁS

Végül az egyiptomiak voltak azok, akik feltalálták a papiruszt, mely laposra döngölt és préselt nádrudakból készült papír volt. Az erre írt írásjeleket hívták hieroglifáknak. Az ékírásból és a hieroglifákból pedig olyan írások jöttek létre, amelyek még ma is léteznek.

HIEROGLIFA


Gutenberg és a könyvnyomtatás

Sokáig úgy készültek a könyvek, hogy azokat kézzel írták. Igaz ezek gazdagon díszített kódexek voltak, azonban nagyon hosszú időt vett igénybe az elkészítésük, éppen ezért szép lassan elfoglalták helyüket a nyomtatott könyvek. A folyamatosan alakuló egyetemek és tudományok rohamos fejlődése szinte már megkövetelte, hogy olyan technikát alakítsanak ki, amellyel a szövegeket, könyveket több ezer példányban, ugyanolyan formában tudják előállítani. Természetesen ez kézi másolással nem volt megoldható, így egyre nagyobb szükség volt egy új módszer kialakítására. Ugyan korábban is voltak kísérletek, ám a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatás feltalálója nem más volt, mint Johannes Gutenberg a 15. században.

GUTENBERG "NYOMTATÓJA

Gutenberg találmányának a lényege az volt, hogy egyesével öntötte ki a betűket fémből. Egy olyan kézi öntőt hozott létre, melyből óránként több mint 100 betűt készített el. A betűkből egy sínben alkotott szavakat, valamint sorokat, míg végül egy teljes oldal lett belőle, melyet kézi préssel korlátlan számban lehetett papírra nyomni. Gutenberg készített kis latin nyelvkönyveket, naptárt, búcsúcédulákat, röpiratokat, fő műve pedig egy 42 soros Biblia volt, melyet egyszerűen csak Gutenberg-biblia néven szoktunk emlegetni. Találmánya nagy jelentőséggel bír, hiszen lehetővé tette, hogy az írott anyagok sokkal nagyobb tömegekhez jussanak el, ezáltal pedig az információ sokkal gyorsabban terjedjen. Természetesen a könyvnyomtatás feltalálása óriási hatással volt a világra, s hamar eljutott az egyes országokba, így hazánkba is, ahol Hess András nevéhez fűződik az első nyomda létrejötte.

GUTENBERG EREDETI BIBLIÁJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése